Siapa sangka nenas mampu turunkan berat badan, Wajib cuba!

Adakah anda ingin menurunkan berat badan dan mendapatkan badan yang sihat dan cergas? Inilah masanya untuk memasukkan potongan nenas dalam diet harian anda untuk menurunkan berat badan.

Lebih baik makan beberapa keping nenas daripada menikmati beberapa makanan manis yang dilapisi tepung untuk mengurangkan keinginan gula anda.

Bagaimanapun, salah satu kelebihan terbesar buah ini ialah ia mempunyai sedikit kalori tetapi penuh dengan nutrien.

Lihat cara memasukkan nenas ke dalam makanan anda dan faedah yang diperolehi oleh anda yang menikmati diet nenas!Perhatian: Nenas boleh menyebabkan reaksi alergi. Dapatkan rawatan perubatan dengan segera sekiranya anda mengalami simptom alergi.

Bagaimana Nenas Membantu Menurunkan Berat Badan

1. Rendah Kalori

Nenas rendah kalori. Satu keping (84 g) nenas hanya mempunyai 42 kalori, yang menjadikan buah ini sempurna untuk menurunkan berat badan. Buah berair dan menyegarkan ini penuh dengan air (1 keping berisi 72 g air), yang menjadikannya cukup mengisi dan bagus untuk mengatasi rasa lapar.

2. Rendah karbohidrat

Daripada menikmati karbohidrat halus, lebih baik mengambil semangkuk potongan nenas berair untuk memenuhi keinginan gula anda. Kajian menunjukkan bahawa makanan rendah karbohidrat, bersama dengan pengurusan gaya hidup, membantu menurunkan berat badan.

3. Mengandungi Enzim Proteolitik

Bromelain adalah enzim proteolitik, iaitu enzim yang membantu memecah molekul protein. Ia terdapat dalam nenas dan mempunyai sifat anti-radang. Satu kajian yang dilakukan pada tikus Wister yang diberi diet tinggi lemak mendapati bahawa bromelain yang terdapat dalam jus nenas membantu menurunkan berat badan dengan mengatur kadar leptin dan insulin dalam serum.

4. Boleh Membantu Pencernaan

Bromelain dalam nenas bertindak sebagai pencernaan. Ia memecah molekul protein untuk membantu pencernaan dan penyerapan nutrien. Pencernaan yang betul membantu mengurangkan kembung dan mengurangkan berat badan.

5. Sumber Serat Yang Baik

165 g nenas mengandungi 2.3 g serat. Serat, baik larut dan tidak larut, membantu anda menurunkan berat badan dengan menambahkan sebahagian besar makanan dan membuat anda merasa kenyang lebih lama.

6. Mengekang Selera

Sekiranya anda merasa ingin makan makanan ringan, potong nenas untuk mengisi perut anda kerana kaya dengan serat, berair, dan sarat dengan air. Ini akan membuatkan perut anda sibuk sebentar. Buah-buahan kaya serat membantu mengurangkan selera makan, melambatkan pengosongan gastrik dan memberi rasa kenyang. Seterusnya membantu anda mengurangkan pengambilan kalori yang tidak diperlukan dan membantu menurunkan berat badan.

7. Kuasa Makan

Nenas kaya dengan mangan. Satu kajian yang dilakukan di China mendapati bahawa pengambilan makanan mangan berbanding terbalik dengan lemak perut dan sindrom metabolik. Oleh itu, nikmati jus nenas atau potongan nenas sebagai minuman atau makanan ringan tengah hari anda untuk menurunkan berat badan.

Fadhilah
Author: Fadhilah

We will be happy to hear your thoughts

Leave a Reply

Wedpedia
Logo
Register New Account
Shopping cart