Memang berkahwin buka pintu rezeki, tapi jangan habiskan duit pada benda tak penting!

Selepas bertunang tu bincang awal-awal beberapa perkara penting seperti di bawah. Bukan setakat merajuk tak tentu pasal sebab tunang tak balas mesej atau reply teks pendek-pendek.

Korang dah selangkah dalam melabuhkan tirai sebagai pasangan suami isteri, hidup sendiri tanpa bantuan mak bapak.

Berikut di antara perkara penting perlu di tulis dan dibincangkan sebelum korang kahwin lagi. Ianya realistik dan dapat elak ‘culture shock’ berlaku terutamanya dalam soal kewangan.

1. NAFKAH ISTERI

Perkara ini mesti dibincangkan bersama bakal isteri. Berapa kemampuan dapat diberi pada setiap bulan dan perancangan ‘increment’ untuk tempoh 3-5 tahun selepas itu.

Perlu diselesaikan saat ini juga tentang nafkah isteri bukannya duit untuk beli barang dapur. Ia berbeza okay!Nafkah isteri bukan option tapi WAJIB diberikan walaupun dia bekerja.

2. TEMPAT KEDIAMAN

Selepas kahwin nanti nak tinggal di mana. Rumah sendiri, rumah sewa atau menumpang duduk rumah mertua?

Pengalaman saya dan isteri, sejurus lepas kahwin kami terus berpindah rumah sendiri.Teringat lagi semasa awal perkahwinan.

Cuma ada perabot bilik utama dan kerusi kecil di ruang tamu. Meja makan dibeli beberapa minggu sebelum kahwin, ada SALE di pasaraya.

Attractive couple standing in front of partially painted wall with arms around eachother.

3. DANA RUMAH PERTAMA

Perkara ini mesti dibincangkan awal supaya matlamat ada ‘timeline’ dan juga harga rumah mampu dibeli. Apabila ada matlamat sebegini, kedua suami isteri dapat elak belanja beli barang tak perlu atau kerap melancong.

Yer la, bila sebut beli rumah deposit RM15,000 semua kata mahal. Tapi bila kita sebut untuk kos pergi balik bercuti pergi Istanbul selama 15 hari/13 malam, semua pakat kata murah. Haha!

Sebaiknya kedua-dua baca buku hartanah, saya sarankan beli buku Dr Azizul Azli Ahmad bertajuk Rumah Pertamaku.

Syukur saya dan isteri berbincang sebelum kahwin lagi untuk memiliki rumah sendiri, kami jimatkan kos perkahwinan untuk tujuan ini.

4. WANG SAKU MERTUA

Zaman sekarang seperti sudah jadi kebiasaan untuk punya isteri yang bekerja. Paling tidak pun mereka akan aktif buat jualan secara ONLINE.

Tak kisah la sama ada sebagai dropship ataupun agen produk.Sebagai suami kita kena tahu tujuan isteri buat semua tu.

Kita kena faham mereka juga seorang anak, ada orang tua untuk dijaga. Paling tidak pun mereka nak buat kerja tu sebab nak bagi ibu dan ayah mereka wang saku belanja bulanan.

5. BINA KELUARGA

Semasa di awal perkahwinan sudah jadi lumrah orang akan doakan agar kita dikurniakan cahaya mata secepat mungkin.

Kita sebagai suami isteri pun kena anggap doa itu satu doa yang baik. Bukan perli.Cuma kita boleh rancang jika mengandung dalam tempoh kurang setahun, apa perlu dilakukan.

Jikalau suami merokok mungkin masa itu dah boleh berhenti supaya alih belanja untuk kegunaan anak.

6. SIMPANAN KELUARGA

Saya lantik isteri sebagai Menteri kewangan keluarga. Kami cipta pelbagai jenis tabung semasa awal perkahwinan, semasa mengandungkan anak pertama malah sehingga ke hari ini.

Di awal perkahwinan kami bina tabung pelaburan bertujuan tujuan kumpul deposit untuk beli apartment untuk disewakan.

Kemudian apabila isteri mengandung kami rancang tabung untuk persediaan anak pertama. Dah anak nak bersekolah kami dah sediakan tabung Pendidikan sejak dari awal.Sehingga ke bajet hari raya, semuanya saya serah kepada isteri beliau rancang.

Mana yang tak perlu kami bincang tengok kesesuaian. Kalau tak penting, potong terus dari senarai.

Maksudnya di sini asasnya adalah mesyuarat, perbincangan dan disertakan tindakan. Setiap bulan kami akan debitkan sejumlah wang secara auto untuk tabung simpanan jangka masa pendek dan panjang.

Dan semestinya kami tukarkan ia ke dalam bentuk emas fizikal. Takut nanti bocor dibelanjakan.Setiap bulan kami peruntukkan wang untuk beli buku kewangan, buku bacaan anak-anak, menu masakan.

Tujuannya untuk pertingkatkan wang simpanan keluarga dan jimat wang makan di luar.

Begitulah.

Kredit: Hafizul Hakim

Fadhilah
Author: Fadhilah

1 Comment
  1. […] kita mengambil keputusan untuk berkahwin dengan pasangan kita, ketahuilah yang kita sebenarnya perlu untuk menerima semuanya mengenai […]

Leave a Reply

Wedpedia
Logo
Register New Account
Shopping cart