Ketahui adab-adab merisik sebelum datang bertandang

Babak merisik bermula apabila calon lelaki membuka mulut untuk memperkenalkan diri kepada ibu dan bapa pihak perempuan. Fikiran dah mula melayang. Mandi tak basah, tidur tak lena, makan pun tak kenyang. Itu maksudnya anda sudah angau bercinta!

Jadi, bermulalah langkah pertama untuk hubungan yang lebih serius. Si dara pasti rasa berdebar menunggu detik dirisik. Manakan tidak, statusnya bakal berubah jika mengatakan “Ya”. Si teruna pula sudah tidak sabar menunggu jawapan si dara dengan harapan risikannya diterima. Bagi pasangan yang sememangnya bercinta, ia sesuatu detik yang dinanti-nantikan.


Namun, ada juga pasangan yang masih belum mengenali tetapi si teruna berhajat menyunting gadis itu sebagai isteri. Lalu, kebiasaannya pihak lelaki yang diwakili oleh ahli keluarga akan pergi berjumpa dengan keluarga si dara bagi menyatakan hajat kehadiran mereka.

Apa itu Merisik dan Kenapa Ia Penting?

Merisik adalah langkah pertama sebelum terjadinya hubungan yang lebih serius. Ia merupakan adat resam masyarakat Melayu yang masih dipraktikkan sehingga hari ini. Ia sangat penting bagi menyelidik atau menyiasat latar belakang gadis pilihan itu sebelum dijadikan suri hati.


Ia bukanlah untuk berprasangka buruk pada gadis tersebut namun sangatlah penting untuk mendapatkan kepastian mengenai status sosial bakal pengantin. Takut-takut dia merupakan tunangan atau isteri orang!

Ia mengambil tempat dengan menghantar orang tengah ke rumah orang tua si gadis sebagai wakil kepada bakal mempelai. Selain itu, ia sangat penting bagi pihak keluarga kedua belah bakal pengantin bertemu empat mata. Bila sudah berkenalan, sesi seterusnya iaitu pertunangan akan menjadi lebih mudah.


Dalam sesi merisik ini, selalunya keluarga si gadis akan diberitahu lebih awal tentang kehadiran pihak lelaki supaya mereka boleh membuat persiapan awal seperti menyediakan hidangan istimewa atau kenduri kecil dan ada juga yang menjemput keluarga terdekat untuk memeriahkan lagi majlis merisik.


Bukan hendak menyusahkan keluarga si gadis tetapi sudah menjadi adat pihak perempuan akan bersungguh-sungguh bersiap sedia menerima kehadiran pihak lelaki sebagai tanda ingin menghargai perhubungan kekeluargaan yang bakal terjalin. Jika pihak lelaki datang tanpa pengetahuan keluarga si gadis, alamatnya hanya sekadar menjamah hidangan ringan sahaja.

Bila Perlu Merisik?

Lebih cepat lebih bagus agar tidak dikebas orang! Sekiranya pihak lelaki sudah bersiap sedia untuk berjumpa dengan ibu bapa si gadis idamannya, inilah masa yang terbaik untuk masuk merisik.


Tidak perlu menunggu kaya raya, lebih penting lagi dengan mempunyai sikap matang serta ilmu. Bagi seorang suami, tanggungjawab mereka sangatlah besar. Justeru itu, mereka tidak boleh memandang ringan soal perkahwinan.

Adab Merisik | Tingkah Laku Semasa Bertandang

Pihak Perempuan

Dalam apa jua keadaan, adab sangat perlu dititik beratkan. Kelakuan yang elok perlulah ditonjolkan oleh kedua-dua belah pihak semasa proses merisik. Sekiranya pihak lelaki datang secara mengejut, keluarga belah perempuan perlu menerima kehadiran tetamu dengan berlapang dada.


Mereka perlu menghormati kehadiran tetamu seperti mana yang dianjurkan oleh Islam. Sedikit sebanyak perlulah juga menghidang juadah walaupun simple. Tuan rumah wajib menjawab salam dan menjemput tetamu masuk ke rumah dengan bertatasusila.

Pihak Lelaki

Memasang Niat yang Baik

Bagi pihak lelaki yang menjadi tetamu, paling utama sekali haruslah kedatangan ahli keluarga membawa kepada niat yang murni. Ianya merupakan perilaku yang salah sekiranya mereka datang merisik anak dara orang namun tidak mempunyai niat untuk sampai ke tahap perkahwinan.


Sama sekali tidak boleh mempermainkan perasaaan ahli keluarga dan si gadis yang dirisik itu. Jika si gadis menerima risikan itu, ini tidak bermakna si teruna sudah boleh bebas melakukan apa yang diingini. Selagi belum berkahwin, segalanya masih lagi haram!

Bagi yang sudah sedia maklum, jika perempuan yang mahu dirisik itu sudah menjadi tunangan atau isteri orang, lebih baik membatalkan hasrat hati walau mempunyai niat mendirikan masjid. Ianya bukan sahaja salah, namun berdosa hukumnya!


Mohon Keizinan

Untuk memasuki rumah ibu bapa perempuan, perlulah keluarga lelaki meminta izin terlebih dahulu. Tidak boleh main ‘terjah’ sesuka hati. Mulakan langkah dengan memberi salam dan menunggu respon tuan rumah.


Jika dijemput masuk, jangan sesekali mengintai percakapan ataupun dapur dan bilik tuan rumah. Ini akan mendorong kepada tanggapan negatif pada keluarga pihak lelaki. Lebih malang lagi akan memberi tempias kepada bakal pengantin lelaki.


Masa yang Sesuai

Mencari masa yang sesuai sangat penting agar tidak mengganggu privasi tuan rumah. Pilihlah waktu siang sebaiknya waktu pagi atau petang kerana berkemungkinan besar tuan rumah bersedia menerima tetamu adalah tinggi berbanding waktu malam.


Bagi yang sudah memaklumkan kehadiran, perlulah menepati waktu yang dijanjikan agar tidak membuat keluarga pihak perempuan tertunggu-tunggu.


Jujur

Kejujuran adalah elemen penting bagi membina cinta yang abadi. Semasa proses merisik, kedua-dua belah pihak akan serba sedikit menceritakan tentang latar belakang ahli keluarga lebih-lebih lagi perihal si teruna dan si dara. Ketika ini, masing-masing mestilah adil dengan diri sendiri dengan memaklumkan perihal sebenar mengenai kerjaya dan status.


Jika mempunyai penyakit yang serius, perlu juga berterus terang agar tidak menyusahkan pasangan kelak. Sementara belum sah menjadi suami isteri, hal-hal yang besar harus dimaklumkan supaya masing-masing bersedia jika tetap mahu meneruskan perhubungan hingga ke jinjang pelamin.


Untuk perempuan yang diminta untuk dilihat wajahnya, lebih manis lagi untuk menampilkan wajah sebenar yang hanya dioles make up yang nipis. Ia penting agar bakal suami tidak rasa tertipu jika menggunakan make up yang tebal namun hampa setelah memadamnya.


Jadi, kejujuran amat penting kerana perhubungan yang dimulakan dengan penipuan boleh jadi berakhir dengan kehancuran.


Tidak Memaksa

Cinta tidak boleh dipaksa. Setelah selesai proses merisik, pihak lelaki tidak boleh memaksa keluarga perempuan untuk menerima anak lelakinya. Hanya tuan badan sendiri yang layak membuat keputusan untuk kehidupannya.


Jadi, ibu bapa lelaki mahupun perempuan tidak boleh mempengaruhi atau mengugut anak gadis untuk menerima risikan tersebut. Pihak lelaki juga haruslah berlapang dada menerima apa-apa keputusan dari pihak perempuan. Jangan pula menyimpan dendam jika risikan ditolak!


Tidak Mungkiri Janji

Janji yang dimungkiri akan berbekas di hati sampai bila-bila. Cinta yang dipermainkan pula sakitnya lebih tajam dari sembilu! Justeru itu, jika si gadis sudah menerima lamaran dari pihak lelaki, adalah wajib untuk bakal pengantin lelaki berusaha untuk menghalalkan cinta mereka secepat mungkin.


Apabila sudah memasang niat untuk memperisterikannya, lelaki-lelaki lain haram untuk meminangnya. Jadi, si gadis sudah terikat di sebalik cincin belah rotan yang diterimanya.


Perjanjian yang telah dipersetujui tidak boleh dimungkiri oleh pihak lelaki sesuka hati tanpa alasan atau sebab yang munasabah. Sebaiknya, teruskan dengan pertunangan dan segerakan pernikahan.

SONY DSC


Hormat

Gaya bahasa yang dikenakan perlulah selari dengan watak Muslim yang dibawa. Hendaklah menggunakan tutur kata yang sopan ketika sedang berbincang antara satu sama lain. Pihak lelaki perlu menghormati segala yang ada didalam rumah keluarga perempuan.


Janganlah mempertikaikan tentang susun atur perabut atau juadah yang disediakan. Jika terlihat sesuatu yang tidak enak dipandang, biarlah habis di situ sahaja. Jangan sesekali memburuk-burukkan keluarga pihak perempuan.


Sikap hormat juga penting pada sesi suai kenal kerana manusia sering menilai seseorang yang belum dikenali melalui ‘first impression’.


Ucap “Terima Kasih”

Apabila proses merisik telah selesai, ibu bapa atau saudara pihak lelaki haruslah mengucapkan ‘terima kasih’ atas kesudian pihak perempuan menerima kedatangan mereka. Ini akan mengakrabkan lagi perhubungan mereka lebih-lebih lagi setelah menjadi besan nanti.

Fadhilah
Author: Fadhilah

We will be happy to hear your thoughts

Leave a Reply

Wedpedia
Logo
Register New Account
Shopping cart