Bertunang ada pahit manisnya, ini 15 dugaan dalam pertunangan yang anda perlu ‘get ready’

Bertunang bukanlah suatu perkara yang mudah, banyak perkara yang perlu dijaga. Ianya bukan sahaja melibatkan batas pergaulan, tetapi juga hati dan perasaan kedua-dua belah pihak.

Tatkala kita mengimpikan kebahagiaan dalam berumah tangga bersama bakal pasangan, ujian datang bertimpa-timpa dalam pelbagai bentuk yang menguji kesabaran dan kesetiaan masing-masing.


Ini baru permulaan dalam pertunangan, belum lagi masuk ke alam perkahwinan. Masing-masing perlu ada sifat saling memahami dan kesabaran yang tinggi.

Andai ujian ini tidak dapat dilalui dengan baik, ianya akan kecundang dan putus di tengah jalan. Maka amatlah pilu jika keputusan yang akan diambil adalah “putus tunang”.

1. Bertunang Lama Sangat

Masa awal bercinta, segalanya nampak indah sehinggalah bertunang. Tapi, bila ikat tali pertunangan lama-lama, ujiannya boleh buatkan pasangan mulai bosan. Hari-hari jumpa, dan berhubungan dalam whatssap setiap masa, mula lah rasa muak dengan tunang sendiri.


Ujian bertunang macam-macam saja mengundang. Jadi janganlah tunang terlalu lama sangat, kerana syaitan sering menghasut supaya pasangan tak jadi untuk bina masjid!


2. Tiada Simpanan Untuk Kahwin

Untuk mendirikan rumah tangga, perkara paling utama adalah kewangan. Wang ringgit sangat diperlukan untuk persiapan majlis. Ia melibatkan wang yang banyak dan mencecah berpuluh ribu ringgit! Akan tetapi, dalam tempoh pertunangan ini, dugaan masalah kewangan banyak melanda kepada semua pihak.


Lebih-lebih bagi mereka yang tiada simpan duit untuk persediaan kahwin akan menimbulkan konflik yang besar. Tambahan pula zaman sekarang kos perkahwinan seperti pelamin, katering, jurugambar dan busana pengantin harganya adalah sangat mahal.

3. Impikan Majlis Kahwin Luar Dari Bajet Kemampuan

Setiap orang mengimpikan majlis kahwin yang grand dan indah. Maklumlah perkahwinan hanya sekali seumur hidup. Masalah timbul jika ingin mendirikan perkahwinan yang gah bak istana, malangnya luar dari kemampuan.


Kewangan yang tidak cukup akan menyebabkan proses untuk berkahwin menjadi lambat. Oleh itu, pasangan janganlah terlalu demand dan mengikut nafsu semata-mata. Perancangan kewangan yang bagus harus diambil kisah untuk kehidupan selepas kahwin nanti. Atur bajet kewangan sebaik-baiknya!


4. Pasangan Tiada Kerja Tetap & Sering Tukar Kerja

Zaman sekarang memang susah nak dapat kerja. Umur dah lanjut tapi jodoh telah sampai. Si teruna sudah melamar dan hubungan pertunangan sudah terjalin. Tapi bila pasangan tiada kerja tetap atau sering bertukar kerja, sudah tentu menyulitkan lagi situasi kewangan.


Terutamanya dari pihak lelaki, yang memerlukan perbelanjaan kahwin yang banyak. Nak tunggu kumpul duit dulu? Alamatnya bertahun lagi la baru dapat berkahwin. Punca kewangan ini sering menjadi pertengkaran antara pasangan yang sedang bertunang. Faktor ini juga menjadi salah satu punca putus tunang.


5. Keluarga Perempuan Letak Hantaran Tinggi

Bila sebut pasal hantaran, kebanyakan lelaki risau dan kecut perut mendengarnya. Lagi-lagi zaman sekarang perempuan lebih berkerjaya dari lelaki. Sudah tentu pihak perempuan akan meletakkan hantaran yang tinggi untuk berkahwin.


Ini mengakibatkan pihak lelaki tertekan memikirkan hal untuk mencari wang yang lebih bagi memenuhi kehendak pihak perempuan. Hantaran yang tinggi diletakkan oleh pihak perempuan akibat faktor ekonomi sekarang kerana harga barang yang tinggi. Keluarga perempuan pula mahu yang terbaik buat anak daranya itu nanti.

6. Bakal Suami Anak EmakLelaki anak emak?

Memang bunyinya lain macam sahaja. Tapi memang wujud lelaki anak emak ini. Dugaan semasa bertunang lagi bertambah rumit jika dapat tahu bahawa tunang kita merupakan anak emak! Selalunya anak emak ini bersifat manja. Semua perkara yang dibuat nak ditanya pada emak dahulu. Macam tiada pendirian diri sendiri dan tidak berdikari. Ini sangat merimaskan!


Macam mana nak menjadi ketua keluarga bila dah berkahwin nanti? Ini boleh membuatkan perempuan rasa tertekan disebabkan sifat tunang yang hanya mahu mengikut telunjuk emak sahaja.


Tak dinafikan, memang syurga dibawah telapak kaki ibu, lebih-lebih lagi bagi lelaki, walaupun telah berkahwin, dia tetap perlu menjaga ibunya sehingga akhir hayat. Akan tetapi, biarlah berpada-pada dan jadilah lelaki yang matang untuk menjadi ketua keluarga kelak.


7. Campur Tangan Adik-Beradik

Dalam hubungan pertunangan, mana ada sentiasa manis selamanya. Bertikam lidah, bergaduh atau merajuk merupakan perkara biasa. Kadang-kadang gaduh perkara kecil itu sudah menjadi lumrah. Tapi bila ujian bergaduh ini datang, sangat menyakitkan. Lebih menyakitkan hati kalau hubungan pergaduhan ini ada campur tangan adik beradik dan keluarga.
Apabila berlaku perselisihan faham, setiap pasangan tidak perlu mengadu atau menceritakan masalah kepada adik beradik. Ianya bukan menyelesaikan masalah, malah menambahkan lagi konflik keluarga.

Keadaan akan jadi lebih teruk bila ada hasutan dari salah satu pihak keluarga yang membuatkan hubungan ini hambar dan boleh mengakibatkan punca putus tunang bila masing-masing telah dihasut. Seeloknya setiap pasangan perlu menyelesaikan masalah tanpa melibatkan keluarga.


8. Pertunangan Jarak Jauh

Perhubungan jarak jauh juga merupakan faktor dugaan bertunang. Apabila berjauhan, pelbagai perasaan menghantui diri masing-masing. Lebih-lebih lagi, apabila jarang berjumpa. Ditambah pula sibuk dengan urusan kerja. Dugaan ini harus dilalui dengan banyakkan bersabar dan memahami setiap pasangan. Bila sifat bersabar itu tersemai dalam diri setiap
pasangan, hubungan ini sudah tentu dalam keadaan baik. Sabar itu merupakan tonggak kebahagiaan seseorang.


9. Tiada Masa Untuk Pasangan

Benar kata pepatah melayu, “Masa Itu Emas”. Masa adalah sangat penting dalam kehidupan. Dalam hubungan proses menyelami hati budi masing-masing ini, setiap pasangan perlu pandai menguruskan masa sebaiknya. Terutama masa bekerja dan masa bersama bakal teman hidup.
Ramai pasangan yang kecundang dan putus tunang disebabkan tiada persefahaman. Ini kerana masa kerja pasangan yang tidak menentu membuatkan mereka jarang berjumpa.

Apabila hal ini berlaku, pasangan akan merasakan seperti hubungan pertunangan ini seolah-olah tidak wujud. Demi menjaga hubungan suci ini, pasangan sepatutnya bertolak ansur dan memahami tugas pasangannya itu.


10. Masalah Orang Ketiga

Orang ketiga merupakan racun dalam sesebuah perhubungan. Kewujudannya selalu membuatkan keretakan perhubungan antara pasangan. Apatah lagi apabila orang ketiga ini wujud di tempat kerja. Dugaan orang ketiga ini boleh goyah bila-bila masa sahaja apabila kita sendiri tidak pandai mengawalnya.


Di tempat kerja, apabila kita sedar bahawa sudah berstatus tunangan orang, batas-batas pergaulan bersama rakan sekerja haruslah dijaga sebaiknya. Seeloknya jangan terlalu melayan jika rakan sekerja berlain jantina. Menjadi seorang yang peramah itu tidak salah, tapi terlebih peramah hingga membuatkan hati terpaut pada orang lain itu yang salah.
Apatah lagi bila berdarah manis ini, selalunya dikaburi oleh syaitan yang sering menghasut pasangan supaya berlaku curang. Dugaan kesetiaan ini sering diuji, maka setiap pasangan harus tanamkan dalam diri masing-masing untuk setia selamanya walaupun berjauhan.


11. Pengaruh Rakan Sebaya

Pengaruh rakan sebaya adalah suatu perkara yang banyak berlaku pada zaman sekarang. Lebih menyedihkan apabila mendapat kawan yang cemburu dengan kehidupan kita. Ianya diibaratkan seperti kawan makan kawan. Adakala kita boleh percaya dengan sahabat kita sendiri, tapi tidak perlu percaya 100%.

`
Teman yang cemburu melihat kita bahagia, selalunya dia akan menceritakan keburukan pasangan kita. Bila kita terlalu percaya pada sahabat kita itu, menjadikan kita kurang percaya pada pasangan. Sebaiknya, apabila mendapat sesuatu berita, selidiki dahulu, jangan terus
melulu percaya pada sahabat kerana ia mungkin akan menyebabkan konflik bersama pasangan kita apabila telah termakan kata-kata teman yang telah menghasut itu.


12. Pengaruh Media Sosial

Sudah menjadi trend sekarang, semua life story akan dimuat naik dalam laman media sosial seperti facebook, twitter, instagram, whatsApp dan sebagainya. Perkara ini adakalanya membawa kebaikan tapi adakalanya membawa keburukan.


Sebagai contoh, jika teman sering muat naik gambar hadiah-hadiah mahal dari pasangannya, tapi kita sendiri tahu pasangan kita tidak mampu untuk memberi hadiah mahal pada kita.


Ini akan membuatkan perasaan cemburu timbul dalam diri, dan kita akan merasakan pasangan kita tidak memenuhi apa yang kita inginkan. Namun begitu dugaan ini lebih teruk apabila membandingkan pasangan kita dengan orang lain.

13. Selesa Hidup Bujang

Kadangkala ada pasangan apabila telah bertemu bakal pasangan hidup tetapi masih merindukan kehidupan di zaman bujang. Ini adalah kerana mereka rasa kebebasan mereka seolah-olah dikawal oleh pasangan.
Semasa di zaman bujang mereka bebas untuk bergaul dan berkawan dengan sesiapa sahaja. Manakala selepas diikat tali pertunangan, mereka terpaksa menghadkan pergaulan mereka semata-mata untuk menjaga hati pasangan hidup pilihan yang mereka cintai.


14. Takut Pada Komitmen

Tidak dinafikan apabila semakin dewasa, banyak komitmen perlu difikirkan! Bila dah jadi tunangan orang, perlu fikir perkahwinan yang akan datang pula. Perkara sebegini yang merungsingkan jiwa setiap pasangan.


Kebanyakan mereka terlalu takut komitmen dan tanggungjawab yang akan dipikul apabila bergelar suami atau isteri. Komitmen dari segi kewangan, memberi nafkah zahir dan batin, layanan pada pasangan dan pelbagai aspek lagi. Ianya tidak sama seperti bujang.


15. Bimbang Tentang Masa Hadapan

Kebanyakan pasangan yang bercinta hanya memandang keindahan dalam perhubungan. Tetapi ada juga pasangan yang memandang jauh tentang pelayaran bahtera cinta mereka sehingga ada yang bimbang tentang masa depan dalam perhubungan mereka.


Adakah mereka akan selamat belayar di pelabuhan atau hubungan mereka akan karam di tengah lautan akibat dilanda ribut hingga putus di tengah jalan? Antara faktor yang membimbangkan mereka adalah seperti kestabilan ekonomi mereka.

Semasa bujang mereka hanya fikir tentang diri sendiri, tapi bila dah berumah tangga nanti, gaji yang ada terpaksa berkongsi bersama pasangan pilihan hati mereka.


Itu yang menjadikan mereka bimbang, adakah mampu untuk hadapi ujian susah senang bersama atau tidak? Faktor keserasian juga bermain dalam fikiran, sama ada pasangan mereka akan setia sehidup semati bersama sehingga ke hujung hayat mereka.

Fadhilah
Author: Fadhilah

We will be happy to hear your thoughts

Leave a Reply

Wedpedia
Logo
Register New Account
Shopping cart