Oh! Baru tahu ini 3 Jenis Malam Berinai Mengikut Adat

Bercakap mengenai hal perkahwinan, perkara pertama yang terlintas tentunya tentang segala persiapan yang harus dirancang dan dilaksanakan. Di dalam kesibukan merancang sesebuah majlis perkahwinan itu, adat dan budaya tidak harus diketepikan.


Maklumlah, bak kata pepatah, biar mati anak, jangan mati adat. Malam berinai merupakan antara tradisi perkahwinan masyarakat melayu yang semakin popular dan seolah-olah dihidupkan semula pengamalannya pada hari ini.


Sebelum kita merungkai dengan lebih mendalam tentang keunikan tradisi ini, penting untuk dinyatakan di sini mengenai maksud malam berinai. Malam berinai secara amnya sebuah majlis yang diatur secara rapi dan dilakukan selama tiga hari berturut-turut sebelum berlangsungnya akad nikah dan majlis resepsi.


Pengantin akan dihiasi dengan inai dan majlis dihadiri oleh kenalan rapat dan ahli keluarga pengantin. Terdapat tiga jenis malam berinai iaitu malam berinai curi, malam berinai kecil dan malam berinai besar.

1. Malam Berinai Curi

Jarang sekali kita dengar mengenai adat ini bukan? Sebenarnya, jika kita ingin mengenengahkan adat malam berinai mengikut tradisi melayu yang sebenar, majlis berinai harus dimulakan dengan aturcara ini. Malam berinai curi diadakan pada waktu petang atau pada sebelah malamnya, tiga hari sebelum majlis akad nikah berlangsung.


Pengantin perempuan akan didudukkan di atas pelamin yang telah dihias indah dan dipakaikan inai pada kedua-dua belah tapak tangan dan kaki. Harus diingatkan di sini bahawa majlis ini mengikut adat asalnya, hanyalah untuk tatapan keluarga terdekat sahaja.


2. Malam Berinai Kecil

Aturcara ini diadakan selepas majlis berinai curi dilaksanakan. Pengantin perempuan akan dipakaikan inai pada kedua-dua belah tangan dan kaki.
Pada malam ini juga, pengantin lelaki akan turut dipakaikan inai pada jari kelingking, jari manis dan jari hantu sama ada pada sebelah tangan sahaja atau kedua belah tangannya.

3. Malam Berinai Besar

Ini merupakan acara kemuncak sebelum berlangsungnya majlis akad nikah pada keesokkan harinya. Namun begitu, terdapat juga tradisi yang melaksanakan majlis berinai besar ini selepas berlangsungnya akad nikah antara kedua-dua mempelai tetapi ianya tidak begitu sinonim di dalam kalangan masyarakat melayu pada masa kini.


Aturcara majlis ini melibatkan lebih ramai tetamu jemputan daripada kedua pihak pengantin lelaki dan perempuan. Pengantin lelaki akan diarakkan ke atas pelamin terlebih dahulu diikuti dengan pengantin perempuan.

Kemudian, istiadat akan dimulakan dengan acara membuang sedikit nasi kunyit pada sebelah kiri dan kanan pengantin lelaki. Acara diteruskan dengan menggunakan bertih, kemudian diikuti dengan tangkai daun wangi yang dicelupkan dengan air setawar lalu digunakan untuk menyentuh belakang tapak tangan pengantin.


Akhir sekali, sedikit pes inai yang diletakkan di atas daun sirih disapu secara perlahan pada tapak tangan pengantin lelaki menjadi simbolik perkahwinan yang akan atau telah dilangsungkan.

Fadhilah
Author: Fadhilah

We will be happy to hear your thoughts

Leave a Reply

Wedpedia
Logo
Register New Account
Shopping cart