Jangan panik! Ini apa yang anda perlu buat jika pasangan lakukan ‘Silent Treatment’?

Pernah tak anda atau pasangan memberikan silent treatment dalam perhubungan?

Silent treatment terjadi apabila salah seorang dalam hubungan tidak menghiraukan pasangannya. Sama ada pasangan tersebut sedar atau tidak tentang kesalahan yang dilakukan.


Jadi macam mana anda hadapi situasi begini?

Ambil Masa

Ketika situasi itu berlaku, anda perlu mengambil masa untuk berfikir tentang perkara apakah yang menyebabkan situasi silent treatment.

Terutamanya jika anda dan pasangan dalam situasi pertengkaran dan ledakan emosi. Jika anda terkena silent treatment itu, anda perlu ambil masa dan bertenang.

Beri Ruang

Elakkan daripada membuat andaian tentang pemikiran pasangan anda. Silent treatment adalah komunikasi pasif-agresif. Jika anda berfikir untuk mereka, kemungkinan pasangan anda tidak akan belajar untuk kongsi perasaan dan pemikiran mereka.

Jangan Minta Maaf Jika Tak Maksudkannya

Jangan meminta maaf tentang perkara yang anda tidak lakukan. Tetapi anda perlu letakkan diri di tempat pasangan dengan memahami kenapa mereka marahkan anda.

Dengan itu anda boleh redakan keadaan dan merapatkan jurang yang berlaku.

Berhadapan Dengan Situasi Itu

Untuk berhadapan dengan situasi tersebut, anda perlu lakukan dengan berhati-hati untuk elak daripada menjadi lebih buruk.

Pasangan perlu tahu bahawa mereka mempunyai peluang untuk menyuarakan pandangan mereka dengan efektif. Tawarkan peluang kepada mereka untuk bercakap.

Beri Pasangan Sedar

Anda perlu menjelaskan kepada pasangan bahawa perbuatannya memberikan kesan kepada anda. Tanya secara baik tentang penyebab silent treatment.

Jika pasangan tidak memberikan kerjasama, sekurang-kurangnya mereka perlu tentang perbuatan mereka itu.

Selesaikan Jika Pasangan Beri Kerjasama

Jika mereka mahu menyelesaikan masalah, ucapkan terima kasih. Ini akan menjadi penyelesaian yang cepat terhadap silent treatment.

Sekiranya pasangan anda tetap meneruskan silent treatment, anda tidak mempunyai pilihan selain memberi ruang kepada mereka.


Anda perlu berhati-hati dan bertolak ansur dengan pasangan jika situasi ini berlaku. Cuba untuk memahami pasangan menjadikan semuanya kembali seperti normal.

Fadhilah
Author: Fadhilah

We will be happy to hear your thoughts

Leave a Reply

Wedpedia
Logo
Register New Account
Shopping cart