Betul ke kalau ambil supplement kena minum banyak air untuk lebih berkesan?

Perlu minum air kosong banyak jika mengamalkan sebarang supplement untuk lebih berkesan, fakta atau mitos?

Supplement atau makanan tambahan bagi tujuan kecantikan sudah tidak asing lagi dalam kalangan rakyat Malaysia. Disamping mengamalkannya, rata-rata masyarakat kita dimomokkan dengan pengambilan air kosong yang banyak kononnya dapat membantu makanan tambahan yang diambil untuk lebih cepat bertindak sekali gus memberikan kesan seperti yang diinginkan.

Supplement lebih berkesan jika ambil air kosong banyak?

“Air lebih pun boleh ganggu buah pinggang”

Placebo adalah salah satu kaedah perubatan yang tidak mempunyai kesan terapeutik aktif yang diberikan kepada seseorang untuk menipu penerimanya supaya berfikir bahawa rawatan tersebut berkesan keatas dirinya. Ia boleh dibuat dalam bentuk ubat atau terapi supaya ia dapat berfungsi sebagai kawalan keatas penggunanya.


Jadi, rasanya korang dah boleh stoplah percaya dengan supplement merepek, sayang sikit buah pinggang korang tu. Lainlah kalau badan korang betul-betul memerlukan supplement tertentu seperti disarankan doktor. Banyak dah kes-kes melibatkan supplement pemutih yang memudaratkan pengguna. Takkan nak tunggu masuk hospital baru nak sedar?

Fadhilah
Author: Fadhilah

We will be happy to hear your thoughts

Leave a Reply

Wedpedia
Logo
Register New Account
Shopping cart