Tips elak huru-hara di majlis perkahwinan anda

Perkara yang paling ditakuti oleh setiap bakal pengantin ialah majlis menjadi huru-hara.

Ini semua kerana sikap pengantin yang ambil remeh dan suka melakukan kerja last minute! Jangan kamu ingat majlis kahwin ini main-main ya. Lebih lagi kalau melibatkan jemputan yang ramai dan susun atur acara yang bermacam bagai. Sebab itulah sampai ada bakal pengantin menyiapkan majlis kahwin seumpama menyemak kertas projek besar.
Ambil pen dan buku nota anda, jom sama-sama periksa apa lagi yang anda tak siap.


2 – 3 bulan sebelum

Tempahan

Lakukan senarai semak tempahan buat kali terakhir. Periksa samada atucara majlis anda memerlukan tambahan tempahan seperti hidangan makanan, khemah atau apa sahaja. Pastikan anda berbincang dahulu dengan pasangan dan keluarga jika mempunyai sebarang tambahan. Jangan memandai pula!

Bayaran

Hah! Bila masuk bab membayar ramai yang melengah-lengah. Seeloknya percepatkan urusan pembayaran supaya persiapan jadi tidak tertangguh. Ramai bakal pengantin yang mula lupa tentang syarat pembayaran dari pihak katering atau perancang perkahwinan. Ingat, kalau kita mudahkan kerja orang pasti kerja kita juga jadi mudah.


Seminggu sebelum

Kemas Pakaian

Bukan kemas pakaian nak terus pindah masuk rumah suami. Maksud disini ialah kemaskan pakaian pengantin, aksesori pada hari pernikahan dan persandingan. Lengkapkan semua dalam satu sudut atau beg supaya mudah dicari dan tidak tertinggal pada saat terakhir.

Borang perkahwinan

Helaian kertas yang paling mustahak! Kalau tiada benda ini, memang tidak selesai majlis anda. Double check segala senarai semak borang yang perlu dibawa ketika hari pernikahan. Letakkan dalam satu fail khas dan lantik pengapit yang menggalas tugas untuk mengingatkan anda perkara penting.


Serah Tugasan

Sediakan satu jadual atucara majlis dan senarai tugasan untuk setiap ahli keluarga kamu. Biar masing-masing tahu apa yang perlu dibuat, disiapkan dan peranan pada hari nikah serta sanding. Cara ini sedikit banyak menyempurnakan atucara majlis dengan baik sekali.

Sebenarnya tidak susah pun kalau nak senang, paling penting buang sikap malas anda itu. Siapa lagi hendak siapkan majlis anda kalau bukan diri sendiri. Cuba jangan harapkan 100% pada bahu orang lain atau keluarga. Bak kata mat salleh ‘grown up adults will settle his/er things‘.

Fadhilah
Author: Fadhilah

We will be happy to hear your thoughts

Leave a Reply

Wedpedia
Logo
Register New Account
Shopping cart