Buatlah majlis ikut kemampuan, Jangan fikir nak cari ‘glamour’

Pasangan bercinta pada zaman sekarang kebanyakannya mengimpikan perkahwinan pada usia yang muda. Ternyata pasangan masing-masing masih baru di alam pekerjaan dan menjadikan mereka sukar untuk berkahwin pada usia yang muda melainkan pasangan itu datangnya dari keluarga yang berada.

Namun, masih ada di luar sana pasangan yang mempunyai masalah dalam mengumpul bajet perkahwinan, dek kerana terlalu mengikut adat dan juga mengejar trend zaman sekarang, menjadikannya bertambah sukar bagi setiap pasangan untuk menamatkan zaman bujang mereka. Kerana terlalu mengikut “trend” tidak dinafikan bahawa mereka yang lebih cenderung kepada up to date adalah dari golongan wanita. Mereka lebih mengimpikan perkahwinan yang ‘glamour’ berbanding kaum lelaki. ternyata ia memerlukan perbelanjaan yang tinggi, dan disebabkan itu, perkahwinan terpaksa ditangguh hari demi hari oleh kerana simpanan yang masih tidak mencukupi.

Tak perlu sampai berhutangApabila pasangan bercinta sudah mempunyai niat dan perancangan untuk mendirikan rumah tangga, ternyata mereka sudah mempunyai target sendiri. Namun, perbelanjaan perkahwinan mestilah setara dengan bajet yang ada. Tak perlu lah sampai berhutang. Ada yang sanggup mengambil pinjaman bank semata-mata untuk kahwin. Malah ada yang sanggup bayar barang kemas secara ansuran. Justeru itu, elakkanlah dari berhutang, kerana kehidupan selepas kahwin lebih memerlukan perbelanjaan yang banyak tidak seperti yang anda sangkakan.Apa yang paling penting?

Apa yang paling penting dalam sesebuah perkahwinan sudah tentu melakukan perkara yang wajib sahaja. Namun, perkara yang paling penting adalah mendapat keredhaan ibubapa. Percayalah, apabila hendak melakukan sesuatu perkara, sekiranya diredhai ibubapa, jalannya lebih mudah dan diberkati selama-lamanya. Oleh itu, sekiranya pasangan mendapatkan keredhaan ibubapa mereka untuk mendirikan rumah tangga, nescaya hubungan itu pasti mendapat kerberkatan dan dipermudahkan segala urusannya meskipun se‘simple’ mana pun majlis itu.

1. Wang hantaran

Hantaran merupakan satu bentuk hadiah berupa wang tunai yang ditetapkan oleh pihak keluarga perempuan. Pada zaman ini, kadarnya berbeza-beza sehingga ada yang meletakkan nilai mengikut kelulusan wanita tersebut. Jangan terkejut pada zaman sekarang ini nilai hantaran RM10 ribu pun masih dianggap rendah.

Sekiranya hantaran tersebut diberikan kepada wanita itu, maka wang tersebut dianggap milik keluarganya. Keluarganya boleh mengambil wang tersebut untuk menanggung kos majlis kenduri kahwin dan sebagainya.

2. Hantaran barangan

Antara soalan utama yang bermain di fikiran ialah “Berapa dulang perlu ada?”, “Barang apa yang perlu dibeli?”, “Cukupkah kalau sekadar memberi tiga dulang hantaran?”, “Berapa jumlah duit yang perlu dikeluarkan?” dan lain-lain. Sememangnya, pihak pengantin pasti sibuk menentukan barang hantaran yang perlu diberikan kepada pasangan masing-masing dalam majlis perkahwinan.

Masyarakat Melayu memang cukup pantang soal hantaran barangan. Bukan setakat itu, gubahan pada dulang-dulang hantaran pun diteliti dan diambil berat. Maklumlah, berkahwin hanya sekali seumur hidup. Jadi, segalanya perlu nampak cantik dan teratur.

3. Pelamin dan bersanding

Pelamin juga adalah salah satu perkara wajib yang perlu ada pada mana-mana majlis perkahwinan. Jujurnya, amat jarang sekali sesebuah majlis perkahwinan diadakan tanpa pelamin. Ini kerana pelamin inilah yang digunakan pasangan mempelai untuk duduk bersanding di hadapan tetamu dan merupakan tempat yang paling sesuai untuk bergambar kenangan bersama ahli keluarga dan sanak saudara serta rakan-rakan yang hadir.

Mungkin ada pihak yang mempersoalkan, “Kalau tiada pelamin, kat mana nak ambil gambar bersama pengantin?”. Ketiadaan pelamin juga barangkali dianggap seperti tidak lengkap bagi sesebuah majlis perkahwinan.

4. Doorgift atau cenderamata tetamu

Kebanyakan majlis perkahwinan zaman sekarang mesti dilengkapi dengan doorgift atau cenderamata untuk diberikan kepada tetamu yang hadir. Kalau zaman dahulu, bunga telur adalah satu bentuk doorgift yang paling popular. Namun sekarang, bunga telur tidak lagi menjadi pilihan.

Lambakan perniagaan yang menawarkan khidmat doorgift untuk majlis perkahwinan menampakkan perubahan trend daripada memberi bunga telur kepada memberi sesuatu yang lebih menarik. Antaranya seperti mug, botol jar, cupcake, coklat, kotak berisi makanan, dan macam-macam lagi. Boleh jadi, perbelanjaan untuk cenderamata ini sahaja mampu mencecah ribuan Ringgit.

5. Perkara-perkara lain

Perkara-perkara lain yang dimaksudkan adalah seperti sistem audio, artis jemputan, kompang, silat, tepung tawar, pengacara majlis, kad undangan, hiasan majlis, jurumekap, jurunikah, jurukamera perkahwinan, gambar pre-wedding, gambar post-wedding, malam berinai, dan sebagainya.

6. Sewa tempat dan hidangan makanan

Mengadakan majlis walimah untuk pernikahan sepasang pengantin merupakan anjuran dan sunnah Rasulullah SAW kerana dengan adanya majlis walimah, sesuatu perkahwinan itu boleh diumumkan kepada khalayak, demikian juga para tetamu undangan boleh menghadirinya sambil bersilaturrahim dan mendoakan kebahagiaan pasangan pengantin.

Ia juga sebagai satu tanda kesyukuran kepada Allah SWT kerana diberikan rahmatnya iaitu seorang menantu dan tanda kesyukuran ini ialah dengan menjamu tetamu makan terutama sekali yang miskin.

Antara perkara yang perlu ditentukan terlebih dahulu adalah jumlah tetamu jemputan untuk majlis tersebut. Setelah mendapat tahu jumlah tetamu yang akan hadir, adalah penting untuk menyewa tempat yang boleh memuatkan kesemuanya. Jumlah makanan yang dihidangkan juga penting bagi memastikan semua tetamu dapat menjamu selera tanpa ada yang tertinggal.

7. Mahar atau mas kahwin

Mas kahwin adalah pemberian yang wajib diberi oleh suami kepada isterinya dengan sebab perkahwinan. Mas kahwin ini boleh terdiri daripada emas, duit, besi atau sekadar bacaan sebahagian surah Al Quran.

Mas kahwin tidak dihadkan oleh syarak banyak atau sedikit, jadi untuk menentukan banyak atau sedikitnya itu terpulanglah kepada dua pihak di atas persetujuannya dan berdasarkan taraf atau darjat pengantin tersebut dan hukum syarak tidak menggalakkan mas kahwin yang terlalu tinggi yang menyebabkan kesukaran bagi pihak lelaki.

Selepas diteliti tujuh perkara di atas, tidak mustahillah sesebuah perkahwinan menelan belanja yang sangat tinggi

Tetapi bagaimana pula jika dilihat dari sudut pandang Islam? Adakah ketujuh-tujuh perkara ini diperlukan untuk berkahwin?

Jawapannya TIDAK! Islam hanya mewajibkan perkara ketujuh di atas sahaja iaitu mahar atau mas kahwin

Mengikut hukum Islam, seorang lelaki yang mahu menikahi seorang perempuan WAJIB memberikan mas kahwin mengikut kadar kemampuannya dalam akad nikah.

Tetapi, mahar yang diberikan tidak perlu terlalu mahal. Sebagaimana sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:

”Sebaik-baik mas kahwin ialah yang lebih rendah.“ (Riwayat Abu Daud)

Dan sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:

”Sesungguhnya yang besar berkat nikah ialah yang sederhana belanjanya.“ (Riwayat Ahmad)

Semoga dengan entri kali ini dapat memberi pengajaran kepada anda semua.. Ingat, buat sekadar mampu sahaja!

Fadhilah
Author: Fadhilah

We will be happy to hear your thoughts

Leave a Reply

Wedpedia
Logo
Register New Account
Shopping cart