Aplikasi TheNoor pembantu maya gaya hidup islamik hijabi

Dunia yang semakin canggih dengan peralihan zaman makin buat kita tersasar dan lupa untuk dekat denganNya. Namun dengan teknologi yang serba canggih ini juga buka peluang untuk hijabi seluruh dunia tidak alpa dengan masa.

Lagi tinggi kemajuan dunia digital seharusnya makin meningkat ilmu yang perlu kita ada, perlu ada usaha untuk mendekatkan diri denganNya.

Gaya hidup islamik hijabi

Dunia permodenan seiring dengan gaya hidup islamik untuk hijabi, Neelofa menerusi syarikat Noor Luminous Sdn. Bhd. melancarkan aplikasi TheNoor dengan rasminya dilancarkan pada 28 Januari dan rata-rata pengikut selebriti ini teruja memuat turun aplikasi ini sehari sebelum dilancarkan.

Menariknya, aplikasi yang dilengkapi dengan pelbagai ciri-ciri khas seperti waktu solat, arah kiblat, lokasi-lokasi masjid berdekatan ini turut menawarkan fungsi tafsir al-Quran dalam lima bahasa berbeza iaitu Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Bahasa Mandarin, Bahasa Tamil dan Bahasa Indonesia.

Memilih untuk meneroka bidang pembangunan digital sebagai cabang bisnes baharu, Neelofa selaku Ketua Pegawai Eksekutif Noor Luminous Sdn. Bhd. berkata, aplikasi TheNoor, merupakan aplikasi semua-dalam-satu yang mampu memenuhi keperluan gaya hidup muslim di seluruh dunia.

Pembantu ‘Maya’ untuk tugas harian

“Kita tidak boleh nafikan tentang kerancakan pembangunan platform-platform digital sejak kebelakangan ini. Lebih-lebih lagi dengan kehadiran pelbagai peranti pintar dengan sambungan internet di hujung jari.

Segala keperluan maklumat dapat diakses dengan cepat.“Selain menggalakkan orang ramai untuk lebih celik IT, pembangunan aplikasi TheNoor yang dilengkapi dengan pelbagai ciri-ciri menarik untuk kaum muslimin ini juga dapat menjadi ‘pembantu’ maya untuk kita melaksanakan tugas harian dengan mudah dan cepat.

“Sebagai contoh, bahagian tafsir al-Quran didatangkan dengan lima bahasa termasuk tiga bahasa utama di Malaysia. Kami juga merancang untuk menambah bahasa-bahasa lain seperti Bahasa Turki, Perancis, Spanyol, Urdu dan Hindi pada masa akan datang.

“Alhamdulillah, setelah hampir lebih enam bulan, kami dengan bangganya melancarkan aplikasi TheNoor yang boleh dinikmati oleh semua umat Islam di seluruh dunia,” katanya.

Fungsi aplikasi mendidik berbelanja dengan bijak

Sementara itu, Pengerusi Eksekutif Noor Luminous Sdn. Bhd., Ahmad Tajuddin Idris berkata, aplikasi TheNoor juga bakal menjadi platform sehenti perniagaan dalam talian yang menawarkan pelbagai produk dan servis yang menepati Syariah.

“Kami merancang untuk memperkenalkan fungsi wasiat dan faraid yang membolehkan pengguna untuk mengelolakan wasiat mereka menerusi aplikasi TheNoor mengikut undang-undang Syariah.

“Selain itu, kami juga bakal melancarkan kad keistimewaan terhad yang membolehkan pengguna untuk membeli produk Takaful menerusi kerjasama dengan rakan kongsi seperti Zurich Takaful dan Etiqa Takaful.“Sejajar dengan perkembangan jualan atas talian dan galakan pembayaran tanpa tunai, kami turut akan memperkenalkan dompet digital (e-wallet) yang hadir dengan fungsi Kad Prabayar Visa menerusi Fasspay, yang kini sedang menanti kelulusan daripada Bank Negara Malaysia,” katanya.

Aplikasi ini ringkas dan mudah untuk diakses. Apalagi hijabi muat turun aplikasi ini yang bakal memudahkan anda menjalani aktiviti harian. Paling penting ‘turn on’ laungan azan ya!

Fadhilah
Author: Fadhilah

We will be happy to hear your thoughts

Leave a Reply

Wedpedia
Logo
Register New Account
Shopping cart