Take note! 5 Langkah ujian saringan HIV pra perkahwinan

Dalam melengkapkan persiapan bagi sesebuah perkahwinan, terdapat beberapa frasa dan prosedur yang wajib dilakukan oleh kedua-dua bakal mempelai. Tak kiralah persiapan majlis ataupun proses permohonan pra perkahwinan semuanya harus diambil kira.

Jika tidak impian anda untuk bergelar raja sehari mungkin akan mengalami masaalah. Antara perkara wajib bagi permohonan perkahwinan di Malaysia adalah Ujian Saringan HIV Pra Perkahwinan. Ujian HIV ini harus dilakukan sebelum menyerahkan dokumen-dokumen permohanan perkahwinan di Jabatan Agama daerah masing-masing.

Di sini kami akan kongsikan langkah demi langkah untuk melakukan Ujian Saringan HIV Pra Perkahwinan. Tak cukup dengan itu jawapan bagi soalan-soalan lazim berkaitan ujian ini turut diselitkan sebagai rujukan dan memudahkan lagi urusan anda dan pasangan.

Apa Itu Ujian Saringan HIV Pra Perkahwinan

Bagi yang belum familiar pasti anda tertanya-tanya apa itu Ujian Saringan HIV Pra Perkahwinan bukan? Apakah prosedur yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia? dan kenapa setiap pasangan yang ingin berkahwin perlu menjalani ujian ini?


Pertama sekali jom kita kaji apa itu HIV. HIV adalah sejenis virus yang dipanggil Human Immunodeficiency Virus, atau ia juga dikenali sebagai Virus Kurang Daya Tahan Melawan Penyakit dalam Bahasa Melayu.

Menurut kajian virus ini ternyata sangat bahaya kerana ia dipercayai dapat memusnahkan sistem imunisasi badan manusia serta menyebabkan pesakit terdedah kepada penyakit-penyakit kronik seperti kanser, AIDS dan sebagainya.


Melihat pada kesan-kesan HIV inilah kerajaan Malaysia mengambil langkah selamat dengan mewajibkan pasangan Islam menjalani Ujian Saringan HIV bagi menjaga kemaslahatan anda dan pasangan di kemudian hari. Hal ini kerana, semua sudah tahu bahawa virus HIV ini boleh merebak kepada orang lain melalui beberapa cara. Antaranya adalah melalui persetubuhan, perkongsian jarum suntikan, penerimaan darah yang dijangkiti virus HIV dan sebagainya.


Bukan itu sahaja, selain daripada melengkapkan prosedur permohonan perkahwinan ujian ini turut bertujuan membolehkan seseorang itu mengetahui status HIV masing-masing sebelum melangkah ke alam perkahwinan. Jika terdapat sesuatu yang meragukan tindakan segara boleh diambil bagi mengelakkan kesan buruk berlaku.

5 Langkah Ujian Saringan HIV Yang Perlu Anda Buat

1. Kenal Pasti Klinik Kesihatan/Hospital Terdekat

Untuk makluman anda, Ujian Saringan HIV hanya boleh dilakukan di Klinik Kesihatan ataupun hospital kerajaan sahaja. Dan yang paling penting anda perlu menjalani ujian ini di negeri atau mengikut mukim masing-masing.


Sekiranya anda bekerja atau bermastautin di negeri lain terdapat beberapa tambahan prosedur yang perlu anda patuhi bagi membolehkan ujian ini diambil. Bagi memudahkan kerja anda dan pasangan, sila cari dan daftar dengan klinik kesihatan terdekat terlebih dahulu. Dan ambillah kesempatan ini untuk bertanya samada klinik tersebut ada menawarkan servis ujian HIV atau tidak. Jika perlu setkan tarikh temujanji.


2. Dokumen Yang Perlu Dibawa Ke Klinik/Hospital

Dokumen yang perlu dibawa semasa ujian ini diambil adalah kad pengenalan sahaja dan bayaran perkhidmatan yang dikenakan pula hanyalah RM1.


Murah je kan bila berurusan dengan pusat perubatan kerajaan Malaysia ni. Satu lagi, sekiranya anda berkahwin dengan warga asing sila pastikan pasangan anda membawa passport ke klinik untuk menjalani ujian saringan ini.


3. Lengkapkan Borang Ujian Saringan HIV Pra Perkahwinan

Apabila selesai daftar dan membuat pembayaran di kaunter, anda boleh mula melengkapkan borang Ujian Saringan HIV Pra Perkahwinan yang telah disediakan oleh pihak klinik.


Sekiranya anda menjalani ujian saringan ini di negeri lain sila muat turun borang ujian HIV (yang dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Negeri masing-masing). Apabila selesai anda akan diminta tunggu sebentar sementara nama anda dipanggil untuk menjalani ujian saringan tersebut.


4. Ujian Saringan HIV

Doktor atau MA akan menjalankan ujian saringan ini dengan menggunakan kaedah Rapid Kit Test. Darah akan diambil di hujung jari anda dengan menggunakan jarum lancet. Selepas itu anda akan diminta untuk tunggu sebentar kerana keputusan ujian ini kebiasaannya siap dalam masa 15 hingga 30 minit bergantung pada jenis kit yang digunakan oleh pihak klinik.


5. Keputusan Ujian Saringan HIV

Keputusan ujian saringan ini akan diberikan oleh pihak klinik pada hari yang sama. Keputusan boleh dilihat pada kit yang digunakan. Sekiranya terdapat single line pada kit ia bermaksud negative atau anda atau pasangan anda bebas daripada dijangkiti virus HIV.


Tetapi sekiranya keluar double line ia bermakna positif (reactive). Keputusan ini akan diberikan kepada anda untuk diserahkan kepada Jabatan Agama Daerah masing-masing untuk langkah-langkah selanjutnya.

Fadhilah
Author: Fadhilah

We will be happy to hear your thoughts

Leave a Reply

Wedpedia
Logo
Register New Account
Shopping cart