Rambut wanita yang dipotong tetap aurat,ini penjelasan PU semua patut tahu

Sama juga seperti kaum Hawa yang lain, wanita berhijab juga mempunyai keinginan untuk memotong rambut mereka.Siapa yang tidak ingin kelihatan kemas meskipun bertudung litup apabila keluar rumah?

Bagi setiap wanita, penjagaan rambut masih perlu dititik beratkan.Masakan tidak, rambut umpama mahkota bagi seorang wanita.

Jika di dalam rumah pula, pasti para wanita ingin kelihatan cantik dan rambut berdandan rapi terutama di hadapan suami masing-masing.

Namun begitu, adakah rambut yang telah dipotong tadi masih kekal sebagai aurat sekalipun ia telah terpisah dari kepala?Kadangkala ada juga wanita yang mengalami masalah rambut gugur.

Adakah rambut yang gugur itu masih dikira sebagai aurat juga?

Menjawab persoalan itu, pendakwah Ustaz Salman Maskuri atau lebih dikenali sebagai Pencetus Ummah (PU Salman) menjelaskan, haram hukumnya apabila melihat anggota yang terpisah dari badan orang bukan mahram kita.

“Anggota yang dimaksudkan itu adalah bahagian yang haram dilihat semasa ia belum berpisah dari tubuh lagi,” katanya sebagaimana dijelaskan menerusi hantaran di laman sosial Facebook miliknya baru-baru ini.

Mengulas lanjut, PU Salman turut mengemukakan pandangan Imam al-Nawawi yang memperincikan bahagian anggota berkenaan.Imam al-Nawawi dalam Kitab Raudathut Talibin menyebut:

“Apa yang haram dilihat apabila masih bersambung pada tubuh manusia seperti zakar, lengan wanita, rambut wanita, bulu ari-ari dan seumpamanya adalah haram dilihat selepas ia berpisah dari badan mengikut pendapat yang lebih kuat.

Pandangan itu juga, jelas PU Salman, ia turut disebutkan oleh ulama Mazhab Syafie yang lain. Antaranya, Khatib Syarbini dalam Kitab Mughnil Muhtaj menyatakan, apa yang haram dilihat semasa bersama badan, haram dilihat juga ketika ia berpisah daripada tubuh badan seseorang.

“Begitu juga dengan Ibnu Hajar Haitami yang mana beliau menyatakan, setiap yang haram dilihat semasa bersama badan daripada lelaki atau wanita, haram dilihat juga ketika ia berpisah seperti kuku yang sudah dipotong.

Ia sebagaimana dipetik dalam Kitab Tuhfatul Muhtaj.“Sementara itu, Sulaiman al-Bujairimi dalam Kitab Bujairimi alal Khatib menukilkan bahawa:

‘Dan yang sama hukum dengan kuku yang dipotong adalah darah dari badan atau kepala, tetapi tidak bagi kencing’,” katanya.Jelas PU Salman, mudah kata, benda yang kotor seperti darah, air liur dan air kencing, ia tidak mengapa untuk dilihat.

Adakah para wanita perlu menyembunyikan rambut yang telah dipotong daripada pandangan lelaki bukan mahram?

Memperincikan jawapannya, pendakwah itu menjelaskan, terdapat tiga pandangan dalam Mazhab Syafie mengenai hal itu.Berikut penjelasannya:

Pendapat pertama: Wajib tutup seperti rambut ketika masih berada pada kepala. Demikian pendapat Ibnu Hajar al-Haitami, Imam Ramli dan lain-lain.

Pendapat kedua: Tidak wajib tutup . Ini pendapat Imam Azraie yang disokong oleh Syeikh Syarbini.Antara sebabnya adalah ijmak perbuatan orang Islam membuang rambut wanita dan bulu ari-ari di dalam tandas.

Pendapat ketiga: Seeloknya sembunyikan, tetapi tidak wajib. Ini pendapat Imam al-Nawawi dan Rafie.Imam al-Nawawi dalam Kitab Raudah at-Talibin menyebut: “Dan hendaklah bagi yang mencukur bulu ari-ari menutup bulu-bulu itu agar tidak dilihat oleh orang lain.”

Melihat kepada perbahasan ulama itu, PU Salman menasihatkan kita agar menyembunyikan rambut, bulu dan kuku yang dipotong daripada pandangan orang lain yang haram melihatnya.

“Seelok-eloknya, lakukanlah begitu. Lebih-lebih lagi daripada pandangan orang yang haram melihatnya sebelum bahagian tadi dipotong (orang bukan mahram),” katanya.

Kepada para Muslimah, peliharalah aurat rambut kita dengan sebaiknya walaupun ia sudah dipotong dan tidak bersambung lagi dengan tubuh kita.

Sumber: Facebook PU Salman

Fadhilah
Author: Fadhilah

We will be happy to hear your thoughts

Leave a Reply

Wedpedia
Logo
Register New Account
Shopping cart