Ramai tak boleh move on, ini rahsia tudung nikah Ayda Jebat terletak cantik

Ironinya, bukan mudah ya menggalas tanggungjawab sebagai jurusolek khususnya buat ratu sehari.Serba-serbi perlu diambil perhatian bermula daripada solekan bahagian mata, pipi, lipstik hinggalah pemilihan krim asas.

Semuanya harus dititikberatkan supaya penampilan pengantin tampak cantik dan menawan tatkala duduk di atas pelamin.Maklumlah, bergelar ratu sehari merupakan momen manis yang ingin dinikmati sekali sahaja untuk seumur hidup.

Berbicara mengenai tugas mencantikkan ratu sehari, perkongsian jurusolek tersohor, Datuk Alha Alfa di belakang tabir sepanjang menyempurnakan penyanyi dan pelakon, Ayda Jebat tular dalam kalangan warga net.

Tidak keterlaluan menyifatkan hingga hari ini tip dan teknik yang dipraktikkan Alha masih diperkatakan. Satu daripadanya apabila beliau berkongsi cara ‘menyelamatkan’ tudung Ayda agar kekal kemas sehingga majlis pernikahannya bersama pengacara, Nabil Mahir selesai.

Menurut Alha, pada awalnya tudung jenis bawal digayakan Ayda gagal untuk kelihatan kemas, tambahan pula ia berasaskan material sutera satin.

“Tudung bawal jenis sutera satin memang susah, namun ia menjadi pilihan bagi mendapatkan efek yang ekslusif dan beralun cantik.

“Jika memakai tudung bawal jenis kain kapas bimbang tidak kelihatan seperti pengantin. Nasib baik otak ini jenis tak duduk diam memikir dan terus terfikir.

“Sekiranya rambut boleh kekal berdiri dari pagi hingga malam, pastinya tudung juga boleh,” ceritanya menerusi laman sosial Instagram @alhaalfa baru-baru ini.

Justeru, tanpa melengahkan masa Alha segera mencapai penyembur rambut lalu menyemburnya di tudung bawal berkenaan.

“Alhamdulillah, terletak kemas tudung tersebut. Ini magisnya (penyembur rambut),” tulis beliau lanjut.

Pun begitu, bukan sahaja tudung, malah konsep solekan Ayda hasil jari-jemari Alha juga mendapat respon positif dalam kalangan wanita.

Bicara beliau, sememangnya mekap yang diterapkan sengaja ditebalkan dari segi krim asas dan bedak asas keluaran terbaharu kosmetik jenamanya.

“Sejujurnya saya tidak pernah mekap dan base setebal ini kepada Ayda. Bulu mata pun dihasilkan menggunakan teknik jahitan supaya matanya (Ayda) nampak berbeza daripada bentuknya.

“Tiga lapis ya bulu mata berserta bulu mata bahagian bawah tau. Paling menarik, bulu kening dilukis satu persatu,” ujarnya lanjut yang menyolek Ayda hampir tiga jam.

Tambah Alha, pelantun lagu Parah Parah itu inginkan kelainan dan enggan solekan konsep natural.

“Bersyukur, beliau (Ayda) gembira dengan solekan yang diinspirasi mekap kombinasi dari Malaysia, Indonesia dan Thailand,” luah Alfa.

https://youtu.be/hVnmrSz-UD8
Fadhilah
Author: Fadhilah

We will be happy to hear your thoughts

Leave a Reply

Wedpedia
Logo
Register New Account
Shopping cart