Malu mekap pengantin bercapuk, Ini tips dari MUA profesional

Perkahwinan sekali seumur hidup, pasti kita inginkan rupa paras dari hujung rambut hingga ke hujung kaki nampak cantik dan sempurna. Oleh itu, setiap bakal ratu dan sehari sanggup mengeluarkan belanja yang agak besar untk memastikan semuanya menepati citarasa.

Begitu juga, dengan mekap si pengantin. Silap pilih jurusolek (MUA), hancur majlis anda. Memang potong mood pengantin sepanjang majlis.

Kredit: pesonapengantin

Antara paling utama, bakal pengantin perlu pastikan jenis barangan mekap yang digunakan. Lebih-lebih lagi jika anda mempunyai kulit yang sensitif, silalah pilih MUA yang mementingkan kebersihan pada kebersihan berus, span dan kain yang digunakan. Selain dari jenama mekap yang menjadi aspek penting, kebersihan juga adalah paling mustahak.

Bayar mahal pastikan anda disolek dengan bahan mekap yang diyakini dan bersih. Elakkan MUA bidan terjun ok!

Ini beberapa tips dari MUA profesional untuk pastikan mekap pengantin tidak bercapuk:

1) Pilih MUA tebaik

Buat sedikit semakan atau carian melalui media sosial tentang MUA yang terbaik. Baca setiap review dari pelanggan sebelumnya. Lihat hasil solekan mereka dan buat sedikit perbandingan dengan MUA-MUA yang lain.

2) Jenama mekap

Bukan untuk menjadi bakal pengantin yang cerewet atau mengada-ngada. Ini adalah untuk kebaikan sendiri juga. Anda harus tahu jenis barangan mekap yang digunakan. Jika anda mempunyai kulit yang agak sensitif, ianya merupakan aspek terpenting yang perlu diambil kira. Ini kerana ada sesetengah barang mekap yang diperbuat dari bahan-bahan yang tidak sesuai dengan kulit anda. Jadi, sebelum kulit anda rosak, lebih baik anda berhati-hati.

Kredit: pictame

3) Kebersihan peralatan mekap

Ini adalah salah satu aspek yang sangat penting. Pastikan MUA sentiasa mencuci peralatan mekap mereka. Ini kerana ada sesetengah klien sebelum anda yang mempunyai kulit sensitif, dan jika peralatan tersebut tidak dibasuh dengan bersih ditakuti bakteria yang telekat akan menjangkiti kulit anda pula. Oh no..ini adalah perkara yang sangat merisaukan ye…

4) Penggunaan primer adalah sangat penting

Primer adalah asas paling penting lebih-lebih lagi untuk solekan perkahwinan. Ianya berfungsi sebagai lapisan yang mampu menutup cela-cela wajah, parut, jerwat dan jeragat. Pastikan MUA anda memilih rona primer yang sesuai untuk kulit.

5) Berterus terang kepada MUA

Ini adalah aspek yang kerap dipandang ringan oleh bakal pengantin. Jangan sesekali berasa malu untuk berterus terang kepada MUA anda tentang masalah kulit yang anda hadapi. Ini kerana setiap MUA tahu apa yang terbaik dan sesuai untuk kulit bermasalah. Mudahkan kerja MUA, InsyaAllah mudah juga urusan anda.

6) Buat carian tema solekan

Nak cantik sempurna kan…? Jadi, janganlah malas buat sedikit carian atau penyelidikan tentang tema mekap yang sesuai untuk wajah anda. Jangan kerana nak nampak cantik dimata anda, tetapi macam hantu dimata orang lain yang melihat. Minta pendapat dari beberapa orang yang rapat adakah tema solekan yang anda inginkan itu sesuai atau tidak dengan wajah anda.

Fadhilah
Author: Fadhilah

We will be happy to hear your thoughts

Leave a Reply

Wedpedia
Logo
Register New Account
Shopping cart