Kadar terkini mas kahwin ikut negeri tahun 2020

Perkahwinan yang bakal dilangsungkan bukan sahaja menyentuh aspek persediaan majlis pernikahan mahupun resepsi semata-mata, tetapi apa yang perlu diutamakan adalah soal penyediaan mas kahwin yang hukumnya wajib di dalam Islam.

Jadi apa itu mas kahwin? Pasti ramai di kalangan bakal pengantin di luar sana yang masih keliru untuk membezakan antara mas kahwin dengan wang hantaran. Sebenarnya, mas kahwin atau dikenali sebagai mahar secara ringkas bermaksud pemberian wajib yang perlu diberikan oleh pengantin lelaki kepada pengantin perempuan.

Manakala menurut pandangan fiqh Islam, diterangkan lagi dengan lebih terperinci iaitu sesuatu harta yang pihak lelaki wajib serahkan kepada perempuan kerana adanya akad nikah yang menghalalkan perhubungan di antara keduanya.

Kepentingan Mas Kahwin Dalam Islam

Hukum pemberian mas kahwin adalah wajib sepertimana yang difirmankan oleh Allah SWT di dalam Al Quran, Surah An-Nisa, Ayat 4, Allah SWT berfirman:

Di dalam ayat ini, Allah SWT memerintahkan para suami untuk memberi mas kahwin kepada bakal isteri secara sukarela dan bukan di dalam terpaksa. Penting juga untuk diingatkan, bahawa mas kahwin berbeza dengan wang hantaran.


Adalah haram bagi suami mahupun kedua-dua belah keluarga pengantin untuk menggunakannya tanpa kerelaan pengantin perempuan. Islam meletakkan mas kahwin ataupun mahar ini menjadi hak eksklusif para isteri untuk digunakan sebaiknya.


Kadangkala isu mas kahwin ataupun mahar ini boleh menjadi punca sesebuah perkahwinan itu dibatalkan ataupun penyebab kepada salah faham dan pergaduhan di antara kedua-dua belah pihak pengantin dan keluarga yang terlibat. Ini kerana kurangnya fahaman yang betul di dalam pengertian mas kahwin menurut pandangan Islam. Kebiasaannya, isu dan permasalahan mula timbul apabila jumlah atau ketetapan mas kahwin yang diminta oleh pihak perempuan berada di luar kemampuan pihak lelaki.

Islam mengiktiraf bahawa setiap individu mempunyai latar belakang sosio-ekonomi yang berbeza. Oleh kerana itu, Islam pada dasarnya tidak menetapkan sebarang kadar bagi mas kahwin dan memberi kelonggaran kepada masyarakat untuk menentukannya sendiri bagi tujuan mempermudahkan urusan perkahwinan.


Akan tetapi, bagi mengelakkan sebarang permasalahan seperti adanya unsur penipuan dan penganiayaan terhadap kedua-dua belah pihak pengantin, Majlis Agama Islam Negeri telah mencapai kata sepakat untuk meletakkan nilai mas kahwin pada kadar tertentu seperti yang dipraktikkan di Malaysia ini dan boleh dirujuk seperti jadual di bawah:

Kadar Mas Kahwin Mengikut Negeri Di Malaysia 2020

NegeriNilai Janda RMNilai Bujang RM
Johor22.5022.50
Melaka100.00100.00
Negeri Sembilan12.0024.00
Selangor300.00300.00
Kuala Lumpur40.0080.00
Perak101.00101.00
Pulau Pinang24.0024.00
KedahTiada KetetapanTiada Ketetapan
PerlisTiada KetetapanTiada Ketetapan
Pahang22.5022.50
TerengganuTiada KetetapanTiada Ketetapan
KelantanTiada KetetapanTiada Ketetapan
Sabah80.00100.00
Sarawak120.00120.00
Labuan80.0080.00
Putrajaya80.0080.00

Sungguhpun kadar mas kahwin yang ditetapkan oleh Majlis Agama Islam Negeri adalah mengikut kategori atau status seseorang wanita, namun secara am nilainya adalah sama dan tiada unsur diskriminasi serta bersesuaian dengan apa yang dianjurkan oleh Islam.


Bagi negeri Kedah, Perlis, Terengganu dan Kelantan yang tidak menetapkan kadar mas kahwin, nilainya ditentukan sendiri oleh ahli keluarga pengantin mengikut persetujuan bersama.

Fadhilah
Author: Fadhilah

We will be happy to hear your thoughts

Leave a Reply

Wedpedia
Logo
Register New Account
Shopping cart