Idamkan jodoh terbaik dalam kehidupan, cuba amal 10 tips ini

Saling cinta mencintai merupakan fitrah dalam diri manusia. Tidak lengkap rencah kehidupan tanpa cinta antara kaum Adam dan Hawa.


Selain dari untuk saling melengkapi antara satu sama lain, perkahwinan yang penuh cinta ini akan membawa kepada suatu yang lebih bermakna dengan kurniaan anak-anak. Bukan berakhir di dunia yang fana sahaja, cinta yang terbina semestinya diharapkan kekal hingga ke alam syurga.


Justeru, semua insan pastinya mendambakan pasangan yang boleh melalui liku-liku kehidupan bersama tidak kira susah mahupun senang. Kehidupan berpasangan memerlukan usaha dan kasih-sayang antara kedua-dua belah pihak agar perkahwinan ini menjadi medan bertambahnya pahala.


Bagi yang masih lagi bujang, pasti akan tertanya-tanya siapakah yang bakal pemilik hati buat selama-lamanya. Persoalan yang sering kali bermain dalam minda ialah bagaimana mahu mengetahui samada seseorang itu betul-betul jodoh yang baik untuk kita? Jadi, kali ini kami akan perincikan 21 tips cari jodoh yang dianjurkan Islam sebagai panduan buat anda.

1. Sentiasa Berdoa

Semestinya doa merupakan senjata ampuh seorang Muslim. Walau cinta bagai nak rak, namun jodoh itu hanya ditangan Allah SWT. Tanpa keizinanNya, jodoh tidak akan bertaut.


Kebergantungan hati pada Allah perlulah seratus peratus kerana hanya Dia tahu apa yang terbaik dalam kehidupan hamba-hambaNya.
Jadi, jangan jemu untuk terus berdoa walaupun anda merasakan doa anda masih belum dimakbulkan kerana hanya Allah yang akan mengurniakan jodoh pada waktu yang tepat.


2. Memperbaiki Diri

Untuk mendapatkan pasangan yang baik, kita perlu menjadi baik terlebih dahulu. Allah menjanjikan lelaki yang baik untuk wanita yang baik dan wanita yang baik untuk lelaki yang baik.

3. Mohon Restu Ibu Bapa

Bagi memastikan rumahtangga bahagia, restu ibu dan bapa amatlah penting. Sebelum mengambil keputusan memperisterikan gadis pilihan, lebih baik mendapat pandangan daripada ibu dan ayah kerana redha Allah terletak pada keredhaan ibu dan bapa.


Dengan adanya restu kedua orang tua, InsyaAllah mahligai yang bakal dibina menjadi mudah seterusnya rumahtangga menjadi aman dan harmoni. Tambahan pula, seorang ibu mempunyai firasat yang kuat demi kebaikan anak-anaknya.


4. Beragama Islam

Sebagai penganut agama Islam, pastinya pasangan yang bakal dikahwini wajib berpegang pada agama yang sama. Haram hukumnya mengahwini mereka yang berlainan agama. Ini merupakan tunjang dalam sesebuah perkahwinan. Bahkan, Nabi Muhammad SAW menyarankan untuk memandang pada agama seseorang dalam pemilihan jodoh kerana jika ada agama yang baik, semuanya akan menjadi baik.


Berpegang teguh pada ajaran agama Islam merupakan asas supaya ahli keluarga dapat dididik dengan baik berlandaskan syiar Islam.


5. Niat Yang Baik

Segala perbuatan yang ingin dilakukan haruslah dimulakan dengan niat. Syarat untuk mendapat pahala ialah dengan niat Lillahitaala atau bersandarkan kepada Allah. Justeru, dengan memasang niat yang baik untuk mencari jodoh dan berumahtangga kerana Allah, segala amalan yang dilakukan akan memperolehi pahala berpanjangan. Dengan niat yang murni ini Allah akan dorongkan ke arah jodoh yang akan membawa ke syurga dengan izinNya.


6. Berusaha

Tidak dapat dinafikan bahawa jodoh itu salah satu takdir dari Allah. Namun, menerusi ayat ini
“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesebuah kaum melainkan kaum itu sendiri mengubahnya” (Ar-Rad: 11)

Ia membawa maksud bahawa usaha berterusan perlulah dilakukan agar keinginan yang dihajati tercapai. Tanpa usaha, agak mustahil akan dapat mencapai apa yang diinginkan. Jadi, janganlah ada istilah putus asa dalam mencari jodoh kerana ianya rahsia dari Allah. Disamping berdoa, berusaha juga sama pentingnya.


7. Bergaul Dengan Orang Soleh

Salah satu cara untuk mendapatkan jodoh yang baik adalah dengan memastikan pergaulan juga dikalangan orang-orang yang soleh.
Peratusan untuk mendapat pasangan yang baik lebih tinggi jika berkawan dengan orang yang baik. Kemungkinan jodoh itu hanya di depan mata cuma perlu berusaha dan menunggu waktu yang tepat agar kedua-duanya bersedia.


8. Keturunan Yang Baik

Matlamat perkahwinan antaranya adalah untuk menyambung keturunan agar umat Nabi Muhammad SAW bertambah ramai.
Oleh itu, mengetahui latar belakang keluarga seperti asal usul keturunan juga perkara yang terpenting untuk memastikan kesinambungan waris yang dilahirkan berasal dari keturunan yang baik. Dengan mengetahui perihal keturunan, anda boleh memilih jodoh yang baik.


9. Paras Rupa

Walaupun paras rupa bukan hal yang utama dalam pemilihan jodoh yang baik, namun setiap manusia mempunyai citarasa terhadap rupa pasangan impian. Islam tidak melarang memandang pada paras rupa kerana ia merupakan antara ciri memilih pasangan. Bonus sekiranya ditakdirkan mendapat pasangan yang berwajah cantik dan berakhlak mulia. Sudah pasti cepat-cepat diikat tali pertunangan agar tidak dikebas orang!


10. Berilmu & Berakhlak

Ilmu dan akhlak berdiri sama tinggi untuk memastikan jodoh itu baik. Kaya tanpa akhlak yang baik itu boleh dikatakan ego kerana ia seperti bertuhankan harta kekayaan.
Kehidupan di zaman moden ini kebiasaannya manusia akan memandang pada harta seseorang. Namun, hakikat sebenarnya adab yang mulia akan membawa kemuafakatan dalam perkahwinan.

Fadhilah
Author: Fadhilah

We will be happy to hear your thoughts

Leave a Reply

Wedpedia
Logo
Register New Account
Shopping cart