Posted on: July 31, 2019 Posted by: Fadhilah Comments: 0

Apabila diri sudah dirisik pasti kita merasa teruja bakal ditunangkan. Pasti anda akan merasa excited, bukan? Tidak salah untuk merasa excited tetapi biarlah berpada-pada. Lebih-lebih lagi di zaman serba canggih ini, semua benda nak post di laman sosial kan.

Bila tibanya hari yang dinantikan, pasti kita merasa teruja dan mengambil banyak gambar. Yelah, untuk diabadikan dan menjadi kenangan.

Tak salah untuk merasa teruja. Tapi kadangkala ada perkara yang lebih elok dan manis untuk disimpan untuk tatapan sendiri sahaja. Tidak perlu memuat naik semuanya ke dalam laman media sosial anda.

Cuba tahan diri anda untuk tidak membuat posting 5 perkara ini sebelum berlangsungnya hari bahagia.

1) Foto cincin

Perkara pertama untuk melangsungkan majlis sudah pasti adalah cincin bagi pihak perempuan.

Namun, tidak perlulah anda memuat naik foto cincin ke laman sosial apatah lagi membuat caption harga cincin tersebut. Takut nanti orang mark anda RIAK!

2) Tarikh pertunangan

Sebaiknya biarlah tetamu yang diundang, kenalan dan keluarga sahaja tahu bilakah tarikh majlis anda. Tidak perlu diumumkan secara public.

Perkara ini adalah kerana ditakuti jika majlis tidak jadi, anda juga akan merasa malu dan tak larat nak menjawab macam-macam soalan.

3) Inform keluarga

Semasa majlis berlangsung, elakkan untuk membuat instagram live atau facebook live. Ditakuti ada ahli keuraga yang anda terlupa untuk jemput atau inform. Ini akan menyebabkan ada pihak yang akan terasa hati.

Lebih elok, maklumkan terlebih dahulu kepada ahli keluarga dalam group whatsapp dahulu sebelum berlangsungnya majlis.

4) Wang hantaran

Tolong rahsiakan jumlah wang hantaran anda. Kita tidak tahu hati orang. Kadang-kadang, disebabkan jumlah wang hantaran pun da mampu buat orang lain merasa dengki.

Ada juga mungkin merasa sedih apabila anda mendapat pasangan yang mampu memberi lebih berbanding dirinya. Jadi, berhati-hatilah!

5) Siapakah bakal pasangan anda

Elakkan kerap memuat naik posting bakal pasangan anda. Elakkan posting makan bersama, beli persiapan bersama, tengok wayang bersama.

Senang cerita, elakkan muat naik kemesraan bersama. Cukup ahli keluarga anda sahaja yang tahu.

Banyak keburukan dari baiknya. Nanti, bila dah sah dinikahkan, masa tu anda nak muat naik banyak gambar pun boleh.

Leave a Comment