Dugaan kewangan adalah ujian dalam rumah tangga, Cuba buat tips ini!

Pernikahan sememangnya detik terindah penyatuan cinta antara lelaki dan perempuan. Namun, pernikahan bukan sahaja menyatukan dua insan tetapi lebih kepada membuka lembaran baru kehidupan dan tanggung jawab.

Pernikahan adalah amanah. Ianya mengajar suami dan isteri tentang tanggung jawab hidup berumah tangga dan mendidik bukan sahaja dari segi fizikal dan emosi namun lebih kepada membina hubungan baik ke jalan Allah SWT.

Bagi pasangan yang baru berkahwin, sudah tentu telah banyak mengeluarkan belanja untuk melangsungkan majlis. Sudah tentu, anda akan mula mengorak langkah kembali untuk stabilkan ekonomi diri dan keluarga yang dibina.

Kami cadangkan anda ikut tips paling tepat urus kewangan.

1) Merangka bajet keluarga

Dulu setiap hari makan megi tak jadi masalah. Dulu tak fikir nak belanja barang dapur, tak fikir nak bayar komitmen rumah. Kerana anda dahulunya hanya hidup dengan bajet untuk diri sendiri sahaja.

Namun, kini apabila sudah berdua segala perbelanjaan jadi ‘Double’. Perlu asingkan belanja dapur, sewa rumah, bile air dan elektrik dan macam -macam lagi.

2) Rekod segala perbelanjaan

Penting untuk rekod segala wang keluar masuk supaya anda tahu perjalanan kewangan suami isteri.

3) Membuat tabung keperluan

Bila dah kahwin, eloklah merancang semua kos keperluan dan perlu dibincang bersama-sama. Boleh ikut idea ini (susunan tidak mengikut keutamaan):

Belanja barang dapur
Belanja makan
Belanja utiliti (bil air & elektrik)
Hiburan
Ansuran rumah
Ansuran kereta
Perlindungan takaful
Tabung simpanan
Tabung pelaburan
Tabung pendidikan anak-anak
Tabung kecemasan
Tabungan bercuti
Tabung pencen

4) Menabung & melabur

Buat tabungan dan dalam masa sama buatlah pelaburan berisiko rendah seperti melabur dalam Amanah Saham Nasional (ASB), pelaburan emas atau sebagainya untuk pulangan tahunan.

5) Pelindungan takaful

Lindungi keluarga dengan pelan takaful. Banyak produk takaful yang bagus dan sesuai dengan bajet bulanan anda. Ianya sebagai persediaan sekiranya anda atau isteri sakit dan anda boleh gunakan takaful tersebut sebagai persediaan hospitalisasi.

6) Jauhi hutang

“Ya Allah, lindungilah diriku dari kesusahan dan dukacita, Engkau lindungilah aku dari sifat lemah dan malas, peliharalah diriku dari sifat bakhil dan pengecut dan Engkau peliharalah diriku dari hutang-piutang dan kekuasaan orang lain ke atas diriku.”


Apabila memulakan kehidupan baru, banyak nak pakai duit. Nak beli katil, tilam, almari, sofa, dapur semua. Ingat, jangan sampai berhutang. Skim ansuran mudah dekat kedai tu memang mengiurkan, tetapi lebih baik kumpul duit, beli secara tunai lagi bagus daripada bayar ansuran.

Fadhilah
Author: Fadhilah

We will be happy to hear your thoughts

Leave a Reply

Wedpedia
Logo
Register New Account
Shopping cart