Cipta sejarah! Wanita melayu berhijab pertama jadi pembaca berita bahasa mandarin

Tular mengenai seorang pembaca berita wanita berbangsa melayu yang fasih berbicara mandarin sewaktu menyampaikan berita di saluran TV2.


Wanita tersebut merupakan Rasyidah Abu Johan yang juga merupakan seorang wartawan penyiaran di unit am berita mandarin.

KUALA LUMPUIR 29 JANUARI 2020. Pembaca Berita mandarin RTM, Rasyidah Abu Johan. UNTUK- BARBIE H METRO. NSTP/ROHANIS SHUKRI.

Menariknya, dia merupakan satu-satunya pembaca berita melayu dan berhijab di unit tersebut.


Kefasihannya bertutur dalam bahasa mandarin adalah kerana dia mendapat pendidikan di sekolah jenis kebangsaan cina dari darjah satu hinggalah ke tingkatan enam.

Tular di twitter, ramai yang menyatakan kekaguman terhadap dirinya apabila boleh menguasai pelbagai bahasa dengan baik dan menjadi simbolik terhadap perpaduan rakyat majmuk di Malaysia.


Daripada menunjukkan perbezaan, lebih baik kita serlahkan persamaan yang ada di antara kita.

Memang seronokkan rasanya bila dapat menguasai pelbagai bahasa. Banyak juga peluang yang dapat kita terokai apabila kemahiran diri ditingkatkan.


Tiba-tiba kami rasa semangat pulak nak belajar bahasa mandarin dan tamil selepas ini. Jom sama-sama kita masuk kelas bahasa selepas ini?

Fadhilah
Author: Fadhilah

1 Comment
  1. […] ini heboh di media sosial seorang wanita berhijab panjat puncak Menara Berkembar Kuala Lumpur City Center (KLCC) yang mempunyai ketinggian 88 tingkat […]

Leave a Reply

Wedpedia
Logo
Register New Account
Shopping cart