Amalkan ayat ini untuk menjemput jodoh yang baik, mudah-mudahan dipermudahkan

Hati gusar memikirkan pertanyaan orang lain yang tidak pernah jemu bertanyakan soal jodoh. Pada mulanya, terasa rimas juga dengan persoalan yang tidak menemui noktahnya. Jalan terbaik adalah dengan membiarkan ia sepi tanpa jawapan.

Namun, lama-kelamaan terasa pertanyaan-pertanyaan tadi itu berbekas juga di hati. Kadangkala terasa risau apakah memang diri ini tidak dikurniakan jodoh atau memang lambat mendapatkan pasangan hidup?

Segelintir orang mungkin agak memilih dalam mencari pasangan hidup. Namun, tidak semua orang begitu. Ada yang sudah mencari, berkawan dan sebagainya, akhirnya tidak sampai juga ke jenjang pelamin.

Barangkali belum sampai masanya untuk diberikan pasangan hidup. Ya, pasti ada hikmah di sebaliknya. ALLAH SWT lebih tahu apa yang diperlukan oleh hamba-NYA. Namun begitu, ia bukanlah bermakna kita harus menyerah begitu sahaja.

Mahu atau tidak, kita hendaklah berusaha mencari jodoh kerana ia tidak datang bergolek, sama seperti rezeki juga. Biarlah usaha itu disulami dengan doa dan tawakal agar ALLAH SWT mengurniakan jodoh yang terbaik buat diri kita.

Pendakwah Datuk Ustaz Kazim Elias menasihatkan agar kita tidak terlalu sedih dan runsing memikirkan tentang jodoh.“Yakinlah kepada ALLAH SWT. DIA akan berikan jodoh yang terbaik.

“Paling penting, banyakkan berdoa dan persiapkan diri jadi orang yang terbaik,” katanya.

Ustaz Kazim turut berkongsi amalan yang boleh kita praktiskan setiap kali selepas solat agar dipertemukan jodoh terbaik. Caranya dengan mengamalkan ayat 1 hingga 3, Surah al-Ra’d.

Terjemahan ayat berkenaan berbunyi: “Alif, Laam, Miim, Raa. Ini ialah ayat-ayat Kitab (al-Quran); dan apa yang diturunkan kepadamu (wahai Muhammad) dari Tuhanmu adalah benar; tetapi kebanyakan manusia tidak (mahu) beriman. ALLAH jualah yang menjadikan langit terangkat tinggi dengan tiada bertiang sebagaimana yang kamu melihatnya, kemudian IA bersemayam di atas Arasy; dan IA memudahkan matahari dan bulan (untuk faedah makhluk-makhluk-NYA) tiap-tiap satu dari keduanya beredar untuk suatu masa yang telah ditetapkan. ALLAH jualah yang mentadbirkan segala urusan; IA menerangkan tanda-tanda kekuasaan-NYA satu-persatu, supaya kamu yakin kepada pertemuan Tuhan kamu (untuk menerima balasan). Dan DIALAH yang menjadikan bumi terbentang luas, dan menjadikan padanya gunung-ganang (terdiri kukuh) serta sungai-sungai (yang mengalir). Dan daripada tiap-tiap jenis buah-buahan, Ia jadikan padanya pasangan: dua-dua. Ia juga melindungi siang dengan malam silih berganti. Sesungguhnya semuanya itu mengandungi tanda-tanda kekuasaan ALLAH bagi kaum yang (mahu) berfikir.” (Surah al-Ra’d, ayat 1-3)

Ujar beliau, jodoh itu merupakan rahsia ALLAH. Tidak kiralah sekuat mana kita setia, selama mana kita menunggu dan sehebat mana kita merancang.

Fadhilah
Author: Fadhilah

We will be happy to hear your thoughts

Leave a Reply

Wedpedia
Logo
Register New Account
Shopping cart