320 Jam diperlukan untuk menyiapkan Tudung Bawal RM100k, diiktiraf termahal di muka bumi

Pertama di dunia, jenama tudung bawal terkenal iaitu Bawal Exclusive mempersembahkan sehelai tudung termahal di muka bumi Tuhan yang bernilai RM 100,000 bersempena dengan pembukaan Private Lounge Bawal Exclusive yang akan dibuka dalam tempoh terdekat ini di Puchong, Selangor.

Mesti ramai yang tertanya-tanya siapakah insan bertuah yang akan membeli dan memiliki tudung ini. Sebenarnya,tudung ini merupakan pemberian khas daripada Swarovski kepada Bawal Exclusive sebagai tanda penghargaan kerana telah menjadi antara pemborong terbesar di dunia sejak dari dahulu lagi selain meraikan ulang tahun Swarovski yang ke 125 tahun.

Menariknya, tudung yang direka oleh pengasas Bawal Exclusive, Hasliza Maysuri dan Mohd Rosli Awang ini telah mencatat sejarahnya yang tersendiri apabila diiktiraf dalam Malaysia Book of Records sebagai tudung termahal yang pernah dihasilkan di dunia.


Tudung berdiameter 1.14 meter x 1.14 meter ini telah ditaburi 7,512 batuan kristal Swarovski dan mengambil masa selama 320 jam untuk disiapkan oleh 12 orang pekerja Swarovski di Austria. Rekaan yang melatari tudung ini merupakan idea Hasliza sendiri dan telah direalisasikan oleh Austria Swarovski Head of Design Team.

Jelas Haliza, menerusi pelancaran tudung dan butik mewah terbaharunya, ia melambangkan bahawa peniaga islam juga mampu berjaya dan berdiri bersama jenama lain.

Tambahnya lagi, tudung itu tidak akan dijual kepada mana-mana pihak dan akan dijadikan bahan pameran di butik baharunya yang dijangka dilancarkan pada 1 September ini.

Fadhilah
Author: Fadhilah

We will be happy to hear your thoughts

Leave a Reply

Wedpedia
Logo
Register New Account
Shopping cart